FYSIO TEAM VOORBURG, samen voor de beste zorg!

 

Petra van Nierop

Vanaf 1994 werk ik met veel plezier in onze fysiotherapiepraktijk Voorburg ’t Loo, aanvankelijk als medewerker, en van 2003 tot 2014 in de maatschap met Frans Scheffers. Helaas heeft mijn collega Frans zijn werkzaamheden moeten staken ivm ziekte en is inmiddels overleden. Sinds juli 2014 heb ik de praktijk zelfstandig voortgezet en heb in Harald van Schuppen een nieuwe collega en maat gevonden.  

 
Na het behalen van mijn diploma fysiotherapie aan het Academisch Ziekenhuis in Leiden in 1981, ben ik als algemeen fysiotherapeut  werkzaam geweest in diverse praktijken in de regio (Laakkwartier, Duindorp) met een speciale belangstelling voor spanningsgerelateerde klachten. Daarnaast heb ik diverse cursussen voor hyperventilatie, rugklachten, zwangerschapsbegeleiding en urineverlies gegeven. In deze periode, waarin ook mijn beide kinderen zijn geboren, is mijn specifieke aandacht voor bekken- en bekkenbodemproblematiek ontstaan. Na een uitgebreid scholingstraject (vanaf 1992) heeft dit geleid tot de registratie als bekkenfysiotherapeut (2004).   
 
Als bekkenfysiotherapeut  richt ik mij op klachten van de bekkenbodem. Ook bekkenklachten en de begeleiding van zwangerschap (groepsgewijs of individueel) behoren tot het werkterrein van de bekkenfysiotherapeut; en vooral de mogelijke interactie tussen deze verschillende vakgebieden. Er wordt hierbij nauw samen gewerkt met diverse specialisten (gynaecologen, urologen, chirurgen en seksuologen) zowel uit de regio (m.n. MCH-lokatie Antoniushove en Westeinde, Reinier de Graaf, Bronovo, Keizerkliniek, Rooseveltkliniek) als landelijk. Sinds voorjaar 2014 neem ik maandelijks deel aan het combispreekuur van het bekkenbodemteam van het MCH.
 
Het werken met deze patiëntengroep stelt mij in de gelegenheid om behandelaspecten als communicatie, informatieoverdracht en coaching ten volle te benutten. In samenwerking met de patiënt zoek ik naar een passende behandeling, waarbij een actieve rol van de patiënt van essentieel belang is. Bekkenfysiotherapie is voor mij het vakgebied waarin ik mijn kennis en ervaring in de fysiotherapie in zijn volle breedte kan benutten op een gelokaliseerd gebied van het lichaam, terwijl steeds de mens als geheel benaderd wordt.
 
Onderwijs en wetenschap binnen het vak zijn mijn andere specifieke aandachtgebieden. In de afgelopen jaren ben ik als docent verbonden geweest aan verschillende opleidingen (Opleiding Bekkenfysiotherapie SOMT, Opleiding Fysiotherapie Leiden, Opleiding Geriatrisch Fysiotherapeut Avans). In onze praktijk begeleid ik regelmatig studenten van de Opleiding Bekkenfysiotherapie in hun praktijkleerperiode. Ook worden presentaties voor studenten of artsen gegeven. Daarnaast ben ik betrokken geweest bij de ontwikkeling van diverse richtlijnen binnen de bekkenfysiotherapie.
 
In de periode 2010-2014 ben ik als secretaris verbonden geweest aan de beroepsvereniging voor bekkenfysiotherapeuten (NVFB) met de portefeuille Kwaliteit en Scholing, om op landelijk niveau een bijdrage te kunnen leveren aan de ontwikkeling en positionering van de bekkenfysiotherapie.
 

Het boek Diagnostiek in de Bekkenfysiotherapie dat door mij is geschreven (in samenwerking met diverse collega’s bekkenfysiotherapie) is in februari 2014 uitgegeven bij Bohn Stafleu en van Loghum (ISBN 978 90 368 0282 6). Naast de functie als leerboek diagnostisch handelen op de opleiding bekkenfysiotherapie in Nederland en Belgie, is het boek bedoeld om samenwerkende disciplines inzage te geven in de diagnostische mogelijkheden door de bekkenfysiotherapeut (bv. tijdens een consult bekkenfysiotherapie).

 

BIG registratienummer: 89034565904 

FYSIO TEAM VOORBURG | info@fysioteamvoorburg.nl | 070-386 61 18 | 070-387 05 77